Yaşadığınız bir olay neticesinde suçtan zarar gören kişiyseniz şikayetçi olmak en doğal hakkınız. Şikayetçi olurken izleyebileceğiniz çeşitli yollar bulunmaktadır.

1. Şikâyet Dilekçesi Nereye Verilir?

En yakın karakola gidip ifade verebileceğiniz gibi cumhuriyet başsavcılığına dilekçe vererek de şikayetçi olabilirsiniz.

Karakola gitmeniz durumunda şikayetçi olmak istediğinizi söylerseniz ilgili memur ifadenizi alacak ve bunu zapta geçirecektir. Olayı anlatmanızın ardından şikayetçi olduğunuzu ve uzlaşmak istemediğinizi beyan etmenizin ardından emniyetteki süreç tamamlanacak ve ifadeniz cumhuriyet savcılığına gönderilecektir.

Karakola gitmek yerine doğrudan cumhuriyet savcılığına giderek de şikayetçi olmanız mümkündür. Ancak buradaki fark, savcılığa bir dilekçe ile başvurmanızdır. (Esasında savcılığa yapacağınız şikayetler ilgili yasa gereği yazılı olmak zorunda değildir. Ancak iş yoğunluğu nedeniyle bir şikâyet dilekçesi yazmanız istenmektedir.) Burada önemli olan husus, dilekçenizi ilgili olaya ilişkin her türlü delil ile desteklemeniz ve tabir-i caizse dilekçenizin açık, net ve anlaşılır bir dilde yazılmasına dikkat etmenizdir.

2. Şikâyet Dilekçesi Nasıl Verilir?

Şikâyet dilekçesi ilgili adliyedeki müracaat savcılığına fiziki olarak verebileceğiniz gibi, UYAP üzerinden, online olarak da gönderebilirsiniz. Ancak UYAP Vatandaş Portal üzerinden dilekçe gönderebilmek için e-imza ya da mobil imza kullanıyor olmanız gerekmektedir. Eğer e-imza ya da mobil imza sahibiyseniz dilekçenizi UYAP Doküman Editör programı üzerinden yazarak imzalayarak UYAP Vatandaş Portala yüklemenizin ardından işlem tamamlanacaktır.

3. Şikâyette Bulunma Ücreti Ne Kadar?

Dilerseniz karakola, dilerseniz de cumhuriyet savcılığına giderek bulunduğunuz suç duyuruları herhangi bir ücrete ya da harca tabi değildir. (Avukat meslektaşlarımızın vekalet sunarak bulundukları suç duyurularına ilişkin ücretler hariç olmak üzere.)

4. Suç Duyurusunda Bulundum. Şimdi Ne Olacak?

Suç duyurusunda bulunmanızın ardından dilekçeniz müracaat savcılığı tarafından bir hazırlık numarası verilerek işleme alınacaktır. Savcılığın gerekli görmesi halinde süreç içerisinde ilgililerin ifadesi tekrar alınabilir. Tüm bu sürecin ardından şüpheli hakkında iddianame hazırlanarak kamu davası açılacak, ya da CMK ilgili maddelerince belirtilen diğer kararlardan biri verilecektir.

5. Şikayetçi Olduğumu Ailem, Arkadaşlarım ya da Bir Başka 3. Kişi Öğrenebilir Mi?

CMK m. 157 gereğince Kanunun başka hüküm koyduğu hâller saklı kalmak ve savunma haklarına zarar vermemek koşuluyla soruşturma evresindeki usul işlemleri gizlidir. Dolayısıyla soruşturmaya taraf olanlar ve avukatları dışında üçüncü bir kişinin (eş, dost, aile, arkadaş vd.) soruşturmadan haberdar edilmesi mümkün değildir. (Veli, vasi, ebeveyn vs. durumlar hariç olmak üzere.)

6. Şikâyet Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Şikâyet dilekçesini belli bir sistematik ile ilerleyerek yazmanız sürecin daha hızlı ilerlemesini sağlayacaktır. Anlattığınız olay sade ve anlaşılır olmalı mümkünse kronolojik bir sırayla alt başlıklar halinde ifade edilmeli ve delillerle desteklenmelidir. Örnek dilekçeyi sizinle paylaşmaktayız.

………………. CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA
(Noktalı yere yetkili savcılık adı yazılmalı. Örneğin İstanbul)

ŞİKAYET EDEN        Adınız ve Soyadınız (T.C.: Kimlik Numaranız.)
ADRESİ                     : Adresiniz ve telefon numaranız.
ŞÜPHELİ                   : Şikayet edilen kişinin adı ve soyadı.
ADRESİ                     : Şikayet edilen kişinin adresi ve telefonu.
.                                                        (Şayet şüphelinin kimlik bilgilerini ya da adresini bilmiyorsanız bunların cumhuriyet
                                                         savcılığınca tespit edilmesini talep edebilirsiniz.)
SUÇ                         : Suçun ne olduğu. Örneğin “Hakaret” (5237 sayılı Kanun m. 125)
SUÇ TARİHİ            : Suçun işlendiği tarih.
SUÇ YERİ               : Suçun işlendiği yer.

AÇIKLAMALAR:

  1. Buraya yaşadığınız olaya ilişkin hususları yazarak konun ilgili makamlarca anlaşılmasını sağlayabilirsiniz. Yukarıda da değindiğimiz gibi olayları karışık olarak anlatmamanız önemlidir. Kullandığınız dilin yalın ve sade olmasına dikkat etmeniz tavsiye olunur.
  2. Bu şekilde olduğu gibi olayları kronolojik bir sıraya dizerek ve kendi içerisinde kategorilere ayırarak sıra numarası vermeniz dilekçenizin okunabilirliğini arttıracaktır. Örneğin buraya yazdığınız husus bir belgeyle yani bir delille desteklenecekse tıpkı burada okuduğunuz gibi olayı yazdıktan sonra parantez içerisinde bunun bir ek olduğunu ve dilekçenize eklendiğini belirtmelisiniz. (EK-1)
  3. Konuyu yeterince iyi ifade ettiğinizi düşünüyorsanız dilekçenizin açıklamalar kısmını tamamladınız demektir. Unutulmamalıdır ki iyi bir dilekçe uzun olmasıyla değil, niteliğiyle öne çıkar. Satırları çok uzun ya da çok kısa tutmanız lehte ya da aleyhte bir sonuç doğurmayacaktır. Siz yeter ki olayın ne olduğunu iyi ifade edebilin.

HUKUKİ DELİLLER   : Buraya dayandığınız hukuki delillerin neler olduğunu yazmalısınız.
SONUÇ ve İSTEM   : Bu kısıma da talebinizin ne olduğunu yazmalısınız. Örneğin şüphelinin cezalandırılması. Bu kısımda dilekçeyi yazdığınız tarihi burada olduğu gibi göstermelisiniz örneğin 07.06.2021.

EKLER

1. Buraya da ekleri yazmalısınız.
2. Mesela bu şekilde.

Şikayetçi

Adınız ve Soyadınız
(İmza)

Suç duyurularının bir hak kaybına yol açmaması amacıyla mutlaka bir avukat tarafından gerçekleştirilmesini öneriyoruz. Bu makalede yazdığımız hususlar yalnızca bilgilendirme amacıyla kaleme alınmaktadır.

M. Tolunay Akay'ın makalelerini beğendin mi? Sosyal medyadan takip et!
İnsanlar Bu Konuyu Tartışıyor.
Yorumları göster Hide comments
Comments to: Suç Duyurusunda Nasıl Bulunulur?
  • 04.03.2024

    ben dava açtım trabzon hukuk adliyesine vede dilekçe verdim

    Yanıtla
  • 13.11.2023

    Merhaba ben şikayette bulunmak istiyorum. Bu kişi islami değerlere küfür ediyor İslami değerlere küfür eden kişinin ismi:Muhammed Karaşın

    Yanıtla
  • 16.03.2023

    Merhaba avukat bey. Ben bir ay önce cimere cumhurbaşkanına hakaret eden kişinin attığı tweeti ekran alıp şikayet ettim. Ama şikayet amacım sosyal medya hesabının kapanması içindi. Beni bugün jandarma ifade vermeye çağırdı. Ben de ifademde şikayetimi geri almak istediğimi amacımin dava acilmasi olmadığını söyledim. Jandarma savcıyı arayip sordu savcıda hayır vazgeçemez demiş şikayetinden. Ben yinede ifademe vazgeçmek istediğimi yazdırdım.Jandarma bana geri alınmaz şikayetiniz işleme konulur dedi. Şikayet ettiğim kişi arkadaşım arkadaşım kimlik bilgilerimi öğrenir mi? İlla dava açılır mı ? Başka yolu var mı yardımcı olur musunuz

    Yanıtla
  • 25.12.2022

    Merhaba 25 yaşındayım ve isteğim dışında görüntülü konuşma sırasında resimlerim alınmış aileme ve sosyal medyalara bu resimleri yaymakla tehdit ediliyorum aileme haber gitmeden suç duyurusunda bulunabilir miyim ve bu suçun cezası nedir acaba

    Yanıtla
  • 21.12.2022

    Mrb ben şikayette buluncam
    Erkan yaman
    Sevda yaman
    Naime yaman
    Furkan yaman

    Yanıtla
  • 14.11.2022

    sizinle nasıl iletisime gecebilirim? bir suc duyurusunda bulunmak istiyorum

    Yanıtla
  • 07.11.2022

    1 ay önce karakola gidip güzellik merkezinden şikayetçi oldum kolumu birinci dereceden yakmışlardı bir ay oldu ne arayan var ne soran ben bunun takibini nereden yapabilirim e devletten bakıyorum herhangi bir şey yok lütfen bilen biri beni aydinlata bilirmi ?

    Yanıtla
    • 08.11.2022

      Ayşe Hanım merhaba,
      Soruşturma dosyaları UYAP üzerinden avukatlara verilen özel izinle takip edilebilir. Dolayısıyla vatandaşların UYAP üzerinden bu bilgilere erişmesi mümkün değildir.

  • 21.06.2022

    Yeliz şahinduran adında bir kişi var bana küfür ediyor kendisi suç duyurusunda bulunmak istiyorum biranönce bulursanız nezarethaneye atın ordanda cezaevine sevkederseniz sevinirim 0546 738 6953

    Yanıtla
    • 21.06.2022

      Yeliz Şahinduran adında bir kişi var bana küfürlü konuşuyor Savcılığa suç duyurusunda bulunmak istiyorum biranönce gerekeni yapın cezaevine gönderirseniz sevinirim 0546 738 6953 adındaki bir kişi çok küfürlüdür Kendisi gözaltına alırsanız sevinirim yunus Emre mahallesinde oturuyor kendisi şok marketin orda oturuyor kendisi evi üçüncü kattır bilginize sunarım

  • 17.08.2021

    Benim hakkımda suç duyurusunda bulunmuşlar. Karakoldan arayıp ifadeye çağırdılar. İfadeye gitmezsem ne olur? Kimin şikayetçi olduğunu sordum söylemediler telefondamutlaka gelmem lazımmış

    Yanıtla

Bir yanıt verin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ek ekle - Sadece PNG, JPG, JPEG ve GIF desteklenir.

Login

Hoş Geldiniz!

Üye olarak beğendiğiniz yayınları takip edebilir ve içerik oluşturarak siz de katkıda bulunabilirsiniz.
Hepsi Bu
Registration is closed.