Hukuk alanında yazılan makaleler diğer sosyal bilimler alanında yazılan makalelere göre biraz daha farklı bir şekilde ele alınır. Bu nedenle müstakbel meslektaşlarımız özellikle bitirme tezi yazarken şekil şartlarını tam olarak yerine getirmedikleri için bekledikleri puanı alamayabilir :). Bu makalede genel olarak uymanız gereken şekil şartları üzerinde duracağız. Ancak üniversitenizin tez yazım yönergesine göz atmayı unutmamalısınız. Kurallar benzer olsa da üniversiteler arasında birtakım farklılıklar söz konusudur.

1. Başlık

Makalenizde yer alan ana başlık ve alt başlıklar belirli bir sistematiği takip etmelidir. Örneğin ana başlığınızı Romen rakamıyla numaralandırmalı ve büyük yazmalı, alt başlığınızda harf olarak bir numaralandırma sistemi izlemeli, üçüncü kategori başlıkta küçük harf ile numaralandırma yapmalısınız. Karışık gelmiş olsa da bir örnekle konuyu netleştirelim.

I. BASİT YARGILAMA USULÜ VE YAZILI YARGILAMA USULÜ ARASINDAKİ FARKLILIKLAR (ANA BAŞLIK)
A. DİLEKÇELER TEATİSİ HAKKINDA FARKLILIKLAR (2. SEVİYE BAŞLIK)
a. Tek Dilekçe İlkesi (3. Seviye Başlık)
b. Cevap Dilekçesi İçin Verilecek Süre (3. Seviye Başlık)

 

II. BASİT YARGILAMANIN UYGULANDIĞI DAVA VE İŞLERDE YAŞANAN PROBLEMLER (ANA BAŞLIK)
A. CEVAP DİLEKÇESİNİN TEBLİĞ EDİLEMEMESİNDEN KAYNAKLI PROBLEMLER (2. SEVİYE BAŞLIK)
B. HAKİMİN DOSYA ÜZERİNDEN KARAR VERMESİNDEN KAYNAKLI PROBLEMLER (2. SEVİYE BAŞLIK)

Gördüğünüz üzere 3. seviyede bir başlık sistematiği kullandık. Bu şekilde bir sistematik konunun okuyucu tarafından daha net bir şekilde anlaşılmasını sağlar. Örneğin 3. seviye bir başlığı okuyan kişi, bu alt başlığın hangi kategoride yer aldığını görür ve okumayı buna göre yapar.

2. Paragraf Başları

Paragrafa giriş yaparken TAB tuşunu kullanarak sol taraftan 1.25 cm girinti yapılmalıdır. Word ayarlarından bu girintiyi varsayılan olarak ayarlarsanız her seferinde TAB tuşuna basmak zorunda kalmaz ve zaman kazanmış olursunuz.

3. Kullanılan Dil

Bir kavram için hangi sözcüğü kullanıyorsanız makale boyunca bu sözcüğü kullanmalısınız. Örneğin çalışmanızın bir kısmında “öğreti” ifadesini kullandıktan sonra bir kısmında “doktrin” ifadesini kullanmanız doğru olmaz. Çalışmanın tamamında ya doktrin ya da öğreti sözcüğünü tercih etmelisiniz.

4. Atıflar ve Dipnotlar

Bilimsel bir makalede belki de en önemli olan husus atıflardır. Eğer ilk kez bir bilimsel makale yazacaksanız muhtemelen sizi en zorlayan kısım da bu atıf mevzusu olacaktır. Normalde atıflar APA ve MLA olarak isimlendirilen bir sistematik izlenerek yapılır ancak hukuki makalelerde atıf sistemi biraz daha farklılık gösterir.

a. Bir Kitaba Yapılan Atıf

Bir kitaba yapacağınız atıfta yazar bilgisi, kitap adı, bası numarası, bası yeri, tarih ve sayfa numarasına yer vermelisiniz. Örneğin:

ATALAY, O. / PEKCANITEZ H. / ÖZEKEŞ M., Medeni Usul Hukuku, 12. Baskı, Ankara 2011 s. 588.

Gördüğünüz üzere birden fazla yazar olması durumunda yazarların soyadlarını alfabetik olarak sıralayarak atıfta bulunduk. Yazarların adlarını açıkça yazabileceğiniz gibi yalnızca baş harflerini yazarak kısaltmayı da tercih edebilirsiniz. Sadece tüm çalışmanızda aynı şablonu kullanmaya dikkat etmelisiniz. Örneğin yazar adını baş harf kullanarak kısaltmayı tercih etmeniz durumunda tüm çalışmanızda kısaltma kullanarak atıf yapmalısınız.

Aynı kaynağa çalışmanızın farklı bir yerinde de atıf yapacaksanız bu durumda yalnızca yazar adı ve sayfa numarası yazmanız yeterlidir. Örneğin:

ATALAY, O. / PEKCANITEZ H. / ÖZEKEŞ M., s. 594.

Bazı yazarlar aynı kaynağa birden fazla atıf yapılması durumunda “a.g.e.” ifadesini kullanarak yazar adı belirtmeyi tercih ederler. Örneğin:

a.g.e. ATALAY, O. / PEKCANITEZ H. / ÖZEKEŞ M., s. 594.

a.g.e. “adı geçen eser” anlamına gelen bir kısaltmadır. Ancak ben biraz daha sadelikten yana olduğum için bu şekilde bir kısaltma kullanmıyorum. Bu kısaltmayı kullanıp kullanmamak size kalmış bir tercihtir.

b. Bir Dergiye Yapılan Atıf

Bir dergiye yapacağınız atıfta da benzer bir sistematik takip edilir. Dergide yer alan makalenin başlığı tırnak içerisinde gösterilir ve derinin cilt ve sayı numarasına yer verilir. Örneğin:

TUTUMLU, M. A., “Basit Yargılama Usulünde Hızlandırıcı Yenilikler”, Terazi Hukuk Dergisi, 6 (62), s. 98-99.

c. Bir Kanuna Yapılan Atıf

Eğer bir kanundan bahsediyor ya da bu kanuna bir atıf yapıyorsanız bu durumda ilk defa kanundan bahsettiğiniz yerde kanunun yayınlandığı Resmî Gazeteye ilişkin bir atıf yaparak bunu göstermelisiniz. Örneğin çalışmanızda “Son hükümde geçen diğer kanunlarda yer alan düzenlemelere değinmemiz gerekirse örneğin 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu1 m. 281…” gibi bir ifade geçmesi durumunda İcra ve İflas Kanunu’nun yayınlandığı Resmî Gazeteye atıf yapmalısınız. Bu örnek için yapılması gereken atıf “RG, T. 19.06.1932, S. 2128.” Şeklindedir. Buradaki RG Resmi Gazeteyi, T. Resmi Gazete’nin yayın tarihini, S. Resmi Gazete’nin sayısını ifade eder. Aynı kanuna sonradan yapacağınız atıflarda ise Resmi Gazete’ye tekrar atıfta bulunmanıza gerek yoktur.

d. Yargıtay Kararlarına Yapılan Atıf

Çalışmanızda bir Yargıtay kararına atıfta bulunacaksanız bu kararı hangi dairenin verdiği, esas numarası, karar numarası ve tarihi bilgilerine yer vermelisiniz. Ayrıca parantez içerisinde de bu karara nereden ulaştığınızı belirtmelisiniz. Örneğin:

Yargıtay 10. HD, E. 2012/21946, K. 2013/854, K.T. 24.01.2013. (Yargıtay Karar Arama Motoru https://karararama.yargitay.gov.tr/YargitayBilgiBankasiIstemciWeb/)

e. Temel Atıf Biçimi

Atıflarla ilişkin üzerinde durulması gereken bir başka husus ise atıf yapmanız durumunda kaynak metni aynen kullanmanızın intihale sebebiyet vereceği yönündedir. Başka bir ifadeyle kaynak metinde yer alan ifadeyi kendi çalışmanıza aynen geçirirseniz atıfta bulunsanız dahi intihale sebebiyet verirsiniz. Bu nedenle kaynakta yer alan makalenin özünü anladıktan sonra kendi ifadeleriniz ile çalışmanıza geçirerek atıf vermeniz gerekmektedir. Bir örnekle durumu netleştirelim.

Kaynak Metinde Yer Alan İfade:

Kiraya verenin bildirimi çalışmadan ne kadar süre önce yapması gerektiği konusunda genel bir kural koymak mümkün değildir. (Dr. İlker Öztaş’ın Kiralananda Yenilik ve Değişiklik Yapılması isimli kitabından bir örnek.)

Çalışmanıza bu ifadeyi aynen koyarak atıfta bulunmanız intihale neden olur.

Çalışmanızda Kullanabileceğiniz İfade:

Kiralayanın çalışmadan ne kadar süre önce bir bildirimde bulunacağı hususunda genel bir kural koymak olası değildir.

Gördüğünüz üzere aynen kopyalama yapmak yerine söz konusu ifadeyi kendi cümlelerimizle oluşturmaya çalıştık. Öğrenci arkadaşlarımın yaptığı hatalardan birisi de kaynak metinde yer alan ifadeyi kendi cümleleriyle oluşturduktan sonra özgün içerik olarak kabul ederek kaynak metne atıf yapmamaları :). Cümleleri kendiniz kursanız dahi mutlaka atıf yapmalısınız ki intihale neden olmayın.  Bu örneğimiz içinse yapılacak atıf şu şekilde olmalı:

ÖZTAŞ, İ., Kiralananda Yenilik ve Değişiklik Yapılması, Adalet Yayınevi, Ankara 2016, s. 98.

5. Genel Şekil Şartı

Hukuki bir çalışma kaleme alacaksınız uymanız gereken bazı şekil şartları bulunuyor. Satırlar arasında kaç punto boşluk olacağı, kapak sayfasının nasıl hazırlanması gerektiği, paragraf aralıkları gibi hususlar üniversiteniz tarafından çıkarılan yönergede yer almaktadır. Buradaysa çok temel birkaç hususa değinmeyi yerinde gördüm. Bahsedeceğim şeyler genel kurallar olup bitirme tezi yazıyor ya da bir dergiye makale gönderiyorsanız ilgili kurumun yönergesine bakmayı unutmamalısınız.

a. Tipografi

Hukuki bir makalede kullanmanız gereken yazı tipi 12 punto “Times New Roman”dır. Word’ün varsayılan yazı tipini ayarlar kısmından değiştirirseniz her seferinde tipografi değiştirmek zorunda kalmaz ve süre kazanırsınız.

b. Düzen

En sık atlanan hususlardan birisi de metnin sayfada konumudur. Word varsayılan olarak yazdığınız metni sol tarafa yaslar. Ancak hukuki bir çalışmada metni her iki yana da yaslamalısınız. Bunun için de Word ayarlarına girerek “justified” seçeneğini varsayılan olarak işaretlerseniz zaman kazanır ve okunması daha rahat metinler elde edersiniz.

Bu içerikte sizlere hukuki bir metnin nasıl yazılabileceğini temel olarak anlatmaya çalıştım. Burada yazılanlar dışında dikkat etmeniz gereken dil bilgisi ve imla kuralları, diğer şekil şartları gibi pek çok farklı husus bulunuyor. Yukarıda da değindiğim gibi her üniversitenin ve derginin istediği format kendi içlerinde farklılık göstermektedir. Burada bahsettiğim genel kurallar dışında ilgili kurumun yönergesini de okumanız gerekmektedir. Çalışmalarınızda başarılar dilerim :).

M. Tolunay Akay'ın makalelerini beğendin mi? Sosyal medyadan takip et!
Comments to: Hukuk Fakültesi Öğrencileri İçin Bilimsel Makale Yazımı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ek ekle - Sadece PNG, JPG, JPEG ve GIF desteklenir.

Login

Hoş Geldiniz!

Üye olarak beğendiğiniz yayınları takip edebilir ve içerik oluşturarak siz de katkıda bulunabilirsiniz.
Hepsi Bu
Registration is closed.